NAJLEPSZE WŁOSKIE WINA REGIONU EMILIA-ROMAGNA

NAJLEPSZE WŁOSKIE WINA REGIONU EMILIA-ROMAGNA

SMAKOWITA PODRÓŻ PRZEZ WŁOCHY

Do wyborowych dań kuchni regionu Emilia-Romagna podaje się regionalne wino. W szczególności obszary położone w głębi kraju słyną z wielu szlachetnych win, których nie może zabraknąć podczas „winnej” podróży przez Włochy. Białe wino z długą tradycją, czerwone wino o owocowo-ziemistym smaku, a także inny, mało znany faworyt stanowią doskonałą oprawę kulinarną.

SANGIOVESE I TREBBIANO

Znawcy wina doskonale znają te oba sorty. Kwestia pochodzenia Sangiovese, uprawianego jeszcze za czasów Etrusków, poróżniła Toskanię z regionem Emilia-Romagna. Podczas kulinarnej podróży do Włoch skosztuj wina Sangiovese di Romagna, słynącego z silnego aromatu oraz ziemistego posmaku z owocową nutką. Do najstarszych odmian białych winorośli należy szczep Trebbiano. Był on używany także do produkcji octu balsamicznego. Już Karol Wielki miał doceniać ten późno dojrzewający sort, który zajmował ponad jedną trzecią całkowitej powierzchni uprawnej winorośli w Romanii.

POUFNA WSKAZÓWKA DLA OSÓB ODWIEDZAJĄCYCH WYBRZEŻE ADRIATYCKIE

Wino regionu Emilia-Romagna o nazwie Pagadebit jest znane jedynie wtajemniczonym i często niesłusznie uchodzi za fenomen regionalny. Otrzymuje się je z odmian winogron Bombino lub Mostosa. To wino o cytrynowym aromacie oraz kwiatowym posmaku z lekką nutką Sauvignonu doskonale pasuje do ryb, past i szparagów.

Rozpieść swoje podniebienie z pomocą właścicieli najlepszych winnic regionu Emilia-Romagna – najlepiej w ramach licznych degustacji win w połączeniu z najdoskonalszymi specjałami kuchni regionalnej. Nie możesz przepuścić takiej okazji!

Polecane hotele

S

Waldorf Suite Hotel

Aleja Amerigo Vespucci 28
I- 47921 Rimini - Marina Centro
Zapisz się!
Oferty promocyjne z rabatem do 50%
na wakacje!