KUCHNIA NAD ADRIATYKIEM W REGIONIE EMILIA-ROMAGNA

KULINARNY URLOP WE WŁOSZECH NAD MORZEM

KUCHNIA NAD ADRIATYKIEM W REGIONIE EMILIA-ROMAGNA

Z kuchnią regionu Emilia-Romagna związana jest bardzo długa tradycja, a jej sława sięga także poza granice Włoch. Pellegrino Artusi, który urodził się w Forlimpopoli w prowincji Forlě-Cesena, w roku 1891 opublikował pierwszą książkę kucharską z przepisami kuchni włoskiej i zatroszczył się tym samym, aby znalazło się w niej jak najwięcej potraw z regionu, w którym dorastał. Pierwsza fala kuchni włoskiej, która ogarnęła cały świat, była zatem silnie związana z regionem Emilia-Romagna. Do dziś w każdej książce kucharskiej z przepisami kuchni włoskiej można znaleźć wiele specjałów pochodzących właśnie z tego regionu. Możesz skosztować ich już teraz, wybierając się na kulinarną podróż do Włoch.

SPECJALNOŚCI REGIONU EMILIA-ROMAGNA

Artusi określił specjały kuchni włoskiej jako intensywne, bogate i pełne smaku, prezentując nadzwyczaj wiele potraw w książce „La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene“ („Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia”). Wieprzowina odrywa istotną rolę w kuchni regionu Emilia-Romagna. Nie bez powodu szynka parmeńska i sos boloński zaliczane są do ulubionych potraw regionalnych. Podstawę kuchni regionu Emilia-Romagna stanowią także – podobnie jak w innych częściach Włoch – różnego rodzaju pasty. Także padina (cieńkie placuszki wypełnione pysznymi dodatkami), ocet balsamiczny czy mortadela wywodzą się właśnie z tej części Włoch.

WINA REGIONU EMILIA-ROMAGNA

Lampka dobrego wina jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Do wyśmienitych dań regionalnych często podaje się kieliszeczek wina. Region Emilia-Romagna słynie z szerokiej gamy wysokogatunkowych win. Ponad jedną trzecią powierzchni uprawnej winorośli w regionie zajmuje jeden z najstarszych sortów świata, tzw. Trebbiano Romagnolo. Mówi się, że już Karol Wielki cenił białe wina pochodzące z tego późno dojrzewającego szczepu. Winem polecanym przez znawców, które nie jest jednak tak znane poza granicami Włoch, jest natomiast Pagadebit. Ten rodzaj wina wybitnie komponuje się z popularnymi daniami z makaronu, z których słynie region Emilia-Romagna. Miłośnicy win czerwonych mogą natomiast rozkoszować się owocowo-ziemistym smakiem wina Sangiovese.

NAJLEPSZE RESTAURACJE NAD MORZEM ADRIATYCKIM

Wokół przytulnych miejsc noclegowych na Wybrzeżu Adriatyckim znajduje się całe mnóstwo najlepszych restauracji w całym regionie. Odkryj zalety kuchni regionu Emilia-Romagna w klasycznych restauracjach i gospodach, udaj się na poszukiwanie wybitnych dań rybnych i odwiedź jedną z tradycyjnych pizzerii. Następna restauracja z pewnością jest tuż za rogiem. Podczas podróży kulinarnej do Włoch w żadnym wypadku nie możesz nie skorzystać z bogactwa kuchni regionu Emilia-Romagna. Wybierz miejsce noclegowe i zamów niezobowiązującą ofertę już teraz.

Polecane hotele

S

Waldorf Suite Hotel

Aleja Amerigo Vespucci 28
I- 47921 Rimini - Marina Centro
Zapisz się!
Oferty promocyjne z rabatem do 50%
na wakacje!